Ohjaaja Heidi Naakka TRE®-menetelmästä
Heidi Naakka
Tanssitaiteilija, Freelancerkoordinaattori, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Psyykkinen valmentaja, Sertifioitu TRE® -ohjaaja, Kasvatustieteen kandidaatti
Mitä TRE® on minulle?
TRE® on minulle työväline, tapa päästä lähemmäs itseäni. Se on vaikuttanut minuun monella tavalla niin ihmisenä, kuin taiteilijana. Olin mm. aikaisemmin mahdoton jännittäjä, vaikka esiintyjän ammattini puolesta voisi toisin kuvitella. Kehooni jännityksessä jumittunut energia, vireystilan nousu ja jännityksen säätely rajoittivat luovuuttani, ajatteluani ja toimijuuttani. Oli kaunis hetki, kun TRE-prosessin myötä vähitellen tiedostin, että asiat edellä esitettyjen suhteen ovat muuttuneet. Vapautunut energia ja sen virta tekee tilaa niin ajattelulle kuin liikkeelle, ja antaa rohkeutta presentoitua sellaisena, kuin elämä kulloinkin on. Niin työhöni tanssijana, kuin elämääni yleensä, TRE® on tuonut läsnäolemisen syvyyden, josta olen syvästi kiitollinen.
Mitä on TRE®?
TRE® tulee sanoista Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises, ja sen on kehittänyt amerikkalainen sosiaalityön tohtori David Berceli. Hänen pyrkimyksenään oli alunperin auttaa menetelmän avulla fyysisesti ja psyykkisesti traumatisoituneita ihmisiä. Parin vuosikymmenen aikana itsehoidollisen käytön lisäksi TRE®-menetelmästä on kehittynyt erilaisia sovelluksia aina urheiluvalmennuksesta terveydenhuollon hoidollisiin tarpeisiin saakka. Suomen ensimmäiset TRE® ohjaajat valmistuivat vuonna 2010 David Bercelin luotsaamasta koulutuksesta.
Kaikki selkärankaiset tärisevät. On olemassa lukuisia liikkumisen tapoja, joilla kohonnutta stressiä ja vireystasoa voidaan kehosta laskea, TRE®-menetelmä on yksi monista. Se pohjautuu kehon fysiologisen tärinämekanismin tietoiseen herättelyyn, sen tutuksi tekemiseen ja harjoittelun kautta tietoisen ohjauksen opetteluun. TRE-aloituskursseilla ja ohjauksessa asetutaan ohjatusti ja turvallisesti tämän fysiologisen mekanismin äärelle. Tämä kehon luontainen, aivorungosta kumpuava tärinämekanismi pyrkii tuomaan meidät lähemmäs luontaista hermostollista tasapainoa. Ajatusten ja liikkeiden juostessa samoja hermoratoja pitkin, vaikutus on yksilölle kokonaisvaltainen.
Stressi tarkoittaa sekä voimakasta henkistä tai ruumiillista rasitusta, että stressin aiheuttamaa mielen ja elimistön sopeutumisreaktiota. Stressi kuuluu jokaisen elämään. Meillä on kehossamme hieno hermostollinen järjestelmä, joka pyrkii turvaamaan toimintamme ja suorituskykymme, kun käsissämme on haastava kohta. Yksilöä kohtaan kasvaneet yhteiskunnan ja arjen vaatimukset, ja elämän yllätyksellisyys saattavat kuitenkin luoda tilanteen, jossa stressistä tulee jatkuvaa. Tällainen tilanne aiheuttaa elimistöömme stressitilan, jonka seuraukset voivat ulottua solutasolle saakka.
Toisin kuin usein sanotaan, stressi ei siis asu päässämme, stressi asuu hermostossamme. Siksi meidän on tärkeää löytää keinoja, joilla tasapainottaa ja purkaa kuormituksen aiheuttamaa ylivireystilaa ja stressin lihaksistoomme ja hermostoomme jumittamaa energiaa. Esimerkiksi sosiaalisista syistä vaiennettu kehon värinä lukitsee energialatauksen kehoomme. Tuon jännityksen kannatteleminen vaatii lihastyötä ja huomaamattamme panssaroimme kehoomme pysyviä jännitystiloja. Jos tapahtuma on tietoisuutemme ulottumattomissa, syvät lihasjännitys voi kroonistua. TRE-harjoitus keskittyy purkamaan näitä jännityksenä ilmeneviä kehon automaattisia suojareaktioita. Keskiössä on ylä- ja alavartalon toisiinsa yhdistävien lantionseudun lihasten aktivointi. Nämä pelkolihaksiksikin kutsutut lihakset pitävät huolta kyvystämme suojautua tai paeta uhkaavasta tilanteesta.
Taustateorioina TRE®-menetelmässä vaikuttavat muun muassa autonomisen hermoston toimintaan liittyvä Stephen Porgesin polyvagaalinen teoria, Dan Siegelin sietokykyikkunan käsite sekä ymmärrys ihon alaisesta sidekudosverkostosta, faskiasta. TRE® harjoituksessa liike etenee kehon myofaskiaalisia eli lihaksistoa ympäröiviä lihaskalvoketjuja pitkin ja tämän faskian liikkeen ajatellaan olevan kehon jännitysten purkautumisessa olennaisessa roolissa.
Kun meillä on perusymmärrys autonomisen hermoston roolista stressin käsitteeseen liittyen, voimme alkaa tutustua omaan hermostoomme ja kartoittaa omia reaktio- ja toimintamallejamme. Laskevan kehollisen vireystilan myötä meidän on helpompi katsoa itseämme ja elämäämme lempeällä katseella, hyväksyen. Meidän on helpompi suunnistaa kohti turvaa ja yhteyttä, ja ratkoa elämän asettamia haasteita niin itsessämme kuin suhteessa toisiin ihmisiin. Jähmettyneen energian vapautuessa ajattelumme ja luovuutemme pääsevät jälleen virtaamaan vapaana, ja koemme elämämme kaiken kaikkiaan mielekkäämpänä.
On tärkeää huomioida, että TRE ei sovi kaikille. Sitä ei suositella esimerkiksi sydäninfarktin tai syöpäleikkauksen tai -diagnoosin jälkeen tai epilepsiaa sairastaville. Jos mietit TRE:n sopivuutta itsellesi, voit olla yhteydessä TRE-ohjaaja Heidi Naakkaan (etunimi.sukunimi@teme.fi).
Kirjoituksessa on hyödynnetty Rytilän, Törmin ja Matikan kirjoitusta TRE®-menetelmä-mitä se on?